Két év Bostonban (meg másfél)

Kiköltöztem két + másfél évre Bostonba dolgozni, gondoltam, megörökítem az élményeimet.

Ajánlott olvasmány!

Egy régi barát és volt kolléga, szintén külföldre költözött:
Egy kitántorgó naplója

Friss topikok

  • Boston2: @Béla Salamon: Köszönöm, hogy írtál. Én aztán végül négy év 9 hónapot voltam kinn, egy évig család... (2018.09.24. 22:17) Búcsúbeszéd
  • Boston2: @iota draconis: Az a Dzseff, igen. Nem hinném, hogy valaha is még találkozunk, de ha mégis, átadom... (2017.08.30. 14:58) Bekeményítettek
  • Boston2: @FutureFry: Nahát, nem is gondoltam, hogy még olvasni fogod... :) (2016.04.22. 21:51) A Saabadság ára
  • Boston2: @ribizlifozelek: Állás az van, nem is rossz, csak másfél óra az ingázás. Lesz róla poszt. (2015.11.20. 19:00) Légy pozitív!
  • Boston2: @kék madár: Miért is nem csodálkozom ezen? (2015.10.23. 18:44) Vissza Bostonba

Címkék

1956 (2) abszurd (1) adó (1) Air france (1) ajánló (1) akkumulátor (1) aksi (1) Alitalia (1) állat (11) amazon (3) amerika (145) Amerika (2) Apple (1) apple (13) árengedmény (1) artisjus (1) at&t (5) átutalás (1) autó (17) baleset (1) bank (8) barkács (6) bazmeg (1) benzinkút (1) beperel (1) bevásárlás (8) bicikli (22) biztonság (5) blog (1) bor (2) bőrönd (1) borzalom (1) bosszúság (3) boston (127) Boston (1) bunkó (1) bürokrata (1) buszsofőr (1) canon (1) CDG (1) Cervignano (1) CIB (2) Citizens (1) comcast (2) copyright (1) credit (6) család (1) csekk (1) cvs (1) delta (1) diner (1) diszkont (1) ebay (3) eBay (1) edigital (1) egér (3) egészségügy (2) életkép (2) élet külföldön (128) élmény (1) előítélet (1) előzmény (4) emlékezés (1) emlékmű (2) enterprise (1) érdekes (1) erdő (1) erősítő (1) étel (7) étterem (1) Európa (1) facebook (1) félrevezető (1) fender (1) flying blue (1) forradalom (1) fotó (3) foxconn (1) frankfurt (1) fura (1) fűtés (1) gallon (1) gasztro (16) gibson (2) Gibson (1) gitár (14) gondolatok (1) google (1) gps (2) Grado (1) gumi (2) gyógyszer (1) hálaadás (2) hangszer (12) hangya (1) hatóság (1) ház (1) haza (2) hekkelés (1) hideg (1) hitel (1) hivatal (4) (2) htc (2) hurrikán (3) húsvét (1) időjárás (4) információ (1) internet (4) iphone (4) irene (3) itthon (3) Java (1) javítás (2) jog (1) jogosítvány (1) kapitalizmus (1) karácsony (1) kaució (1) kenyérsütés (4) kerékpár (21) klm (2) kölcsönzés (1) költség (1) koncert (1) konyha (3) könyv (2) közlekedés (7) kudarc (1) küldetés (1) külföld (72) különbség (1) kütyü (1) lakás (3) lion (1) lúd (1) lufthansa (1) m&m's (1) Mac (1) macbook (4) macintosh (2) macska (1) madár (2) Magyarország (3) máv (1) MBTA (1) mcdonalds (2) mcgyver (3) merengés (14) michael daisey (1) minute clinincs (1) mission statement (1) mobil (6) mókus (5) munka (19) napló (117) new york (2) nyaralás (1) nyelv (2) ocsmány (1) olajcsere (1) Olaszország (1) online vásárlás (3) open house (1) óra (1) öröm (9) orvosi ellátás (1) os x (1) OS X (1) otthon (2) őz (1) pánik (1) papaya (1) paranoia (2) patika (1) Paypal (2) paypal (2) pénzügyek (1) pizza (1) posta (2) privacy (1) pulyka (2) relic (1) rendőrség (1) reptér (3) repülés (7) rettenet (1) rizs (1) Róma (1) Romney (1) ronda (1) ruha (4) saab (7) sandy (1) social security (1) spam (1) starbucks (1) steve jobs (1) strand (1) support (3) számvetés (1) szégyen (1) szemüveg (1) szerelés (1) szerszám (1) szerviz (1) szoftver (2) szolgálati közlemény (4) szőnyegtisztítás (1) sztori (1) technika (40) tél (1) telenor (1) természet (3) tojás (1) tojásfestés (1) tömegközlekedés (1) túlzás (1) túra (1) t mobile (1) ügyintézés (3) ünnep (1) ups (4) UPS (3) usa (131) usps (1) USPS (1) utazás (22) valvoline (1) van halen (1) városnézés (2) vásárlás (4) vélemény (13) Velence (1) verizon (8) video (7) virgin mobile (1) vizsga (1) vonat (4) youtube (1) zene (3) zipcar (2) Címkefelhő

Linkblog

A fába szorult idő

2012.02.01. 07:28 Boston2

Nem tudom, ki hogy van vele, néha rámjön valami csillapíthatatlan birtoklási vágy ilyen-olyan bigyókkal kapcsolatban.
A plázákba járogató nők biztos ismerik ezt az érzést. :)
Bennem ez az érzés inkább műszaki dolgokkal vagy érdekes designos tárgyakkal összefüggésben horgad fel néha. Egy ideig a gitárok és zenei elektronikák mentek, most valamiért hirtelen úgy éreztem, óra nélkül nem élet az élet.


Volt nekem egy órám, nem is rossz, bár koránt sem valami értékes svájci, egy dán designcég, a Skagen fekete titántokos darabja (persze ez is Kínában készül), de egyrészt ez kissé már megkarcolódott, másrészt valamiért nem kompatibilis teljesen a kezemmel, ugyanis ahányszor hordom, a felhúzója kidörzsöli a bőrt a csuklóm hajlásánál fölül.
Így már hosszú évek óta alig-alig volt a kezemen.
Most viszont mindenáron rákattantam arra, hogy órát akarok. Nem is akármilyet. Természetesen aranyórák és svájci kronográfok szóba se jöhettek, nemcsak az áruk miatt, hanem mert fölösleges luxus és pazarlás, ráadásul egyszerűen nem tetszenek, el nem tudnék képzelni bármilyen arany dolgot magamon.
Sokkal jobban tetszenek a különleges designok, főleg az olyanok, ahol nincs mutató, vagy csak egy mutatója van, esetleg a mutatók valami nagyon különlegesen vannak kialakítva.
Az is feltétel volt, hogy ne legyen drága, de legyen elfogadható minőségű.
Sajnos - ahogy sok más, végső soron nem túl fontos témában - itt is sok-sok órát töltöttem internetes kutatással, igaz, alaposan körbejártam ezt a témát is, de kicsit utólag sajnálom, mert elég elpazarolt időnek tűnik.
Három a magyar igazság, az első két próbám nem igazán sikerült.

51eheo4JPtL._SX342_.jpg

Először Amazonról vettem 30 dollárárt egy érdekes darabot, amin forgó tárcsák mutatták az időt és egy kis ablakban lehetett elolvasni, hol is tartunk.
Nagyon jópofa, de hamar kiderült, egyrészt a középső tárcsa, ami a másodperceket mutatja, egy horpadást tartalmaz, nyilván a tengelyre illesztéskor a kínai munkás kicsit erősebben szorította meg a csipesszel. De nagyobb baj, hogy a számok bolhányi picik, nekem meg a huszonakárhány év napi 10 óra minimum monitorbámulás után eléggé megromlott a közellátásom, barkácsoláskor már néha kell szemüveg.
Így elhatároztam, hogy visszaküldöm, főleg a horpadás miatt persze, először volt egy kis huzavona a céggel, ugyanis ez Angliából repült idáig és ki akarták fizettetni velem a visszaküldést, aztán írtam róluk egy negatív visszajelzést az Amazonon, amire rögtön jelentkezett az előző ügyintéző főnöke, hogy elnézést, nem volt kiképezve a srác, visszaadják a pénzt és tartsam meg az órát. Mégis csak szép dolog ez a vásárlói visszajelzés. :)
Amúgy kiderült, miért ilyen nagylelkűek: később ezt az órát az eBayen 5 dollárért is árulta másvalaki, ingyenes szállítással. Ez azt jelenti, hogy a bekerülési ára olyan 2 dollár alatt lehet. Nem vesztettek sokat rajtam, aminek örültem, mert volt némi lelkifurdalásom.
itoc_watch_01.jpgA következő is érdekes, az iToc nevű cégé, és szintén tárcsákkal jelez, de nem számok, hanem a pozíció mutatja az időt.
Az óra elvileg vadonatúj, gyári csomagolásban - azonban az üveg alatt két jókora, igen zavarón látható porszem éktelenkedett, ami a világos-sötét, aránylag jól tükröző felületen bizony eléggé idegesítően nézett ki.
Tudom, hogy nem lehet várni valami svájci minőséget ezektől a daraboktól, de szerintem egy vadiúj órában ne legyen törmelék belül, ez azért a minimum.
Visszaküldtem, ezúttal a saját költségemre, némi vita után. Remélem, tényleg visszafizetik.
Később éjszaka, mikor nem tudtam még aludni, tovább keresgéltem, mikor rátaláltam valahogy a WeWood-ra és azonnal belezúgtam.

A céget egy olasz cipész és pár környezettudatos vállalkozó alapította. Az órákat fából készítik, persze az óramű szokásos analóg (japán), de minden más fa, kivéve a csatot, ami rozsdamentes acél.
Nagyon megfogott a dolog, egyrészt mert egyedi és ritka, másrészt jól néz ki, végül pedig tetszik a „filozófia", hiszen a fa természetes anyag, kellemes a tapintása, sokkal jobban idomul az emberhez, mint a fém vagy a műanyag, és talán még a bőrnél is jobb (azokkal a bőr óraszíjakkal egy idő után mindig gondom volt).
Ráadásul fenntartható forrásokból szerzik be a fát és minden megvásárolt óra után egy fát ültetnek el.
Annak kifejezetten örültem, hogy van dual time verzió is, mert így egyszerre látom az itteni és a magyar időt rajta, így végül a Jupiter nevűre esett a választás.
Ma megérkezett és végre ez maradéktalanul tetszik.

IMGP0027.jpg

  

IMGP0028.jpg

Tasmánia fekete akáciából készült (gondolom, kitalálható: Kínában), van sokféle más színben is, nekem viszont eleve a sötét színek tetszettek.

113 dollár volt az eBayen. Újrafelhasznált papír a doboz és a mellékelt cédulák is, naná, mi más...

IMGP0030.jpg

IMGP0032.jpg

Természetesen az óraszíj túl nagy volt, ki kellett venni néhány szemet belőle. Ehhez nem kell semmi nagy dolog, én most egy közepes varrótűt fogtam munkára, kell még egy kombinált fogó, egy kalapács és egy puha rongy.
A fogóval levágtam a tű hegyét.

IMGP0038.jpg

Aztán a fogót félig kinyitva letakartam a többrét hajtott ronggyal, erre támasztom fel a szíjat, hogy akadálytalanul tudjon kicsúszni belőle a kis tengely.

IMGP0033.jpg
Meg kell nézni, melyik oldalon kisebb a nyílás, azon az oldalon kell kiütni. Bal kézzel megfogtam a szíjat és a tengelyre szorítottam a tűt, majd óvatosan, apró ütésekkel kimozdítottam a rögzítő tengelyt, ami tulajdonképpen egyfajta sasszeg.

IMGP0036.jpg
Amikor a másik oldalon kibújt a vége, már vagy kézzel, vagy a fogóval kihúzható.

IMGP0037.jpg
Mindkét oldalon kiszedtem egy szemet, majd visszaraktam a sasszeget, kézzel visszanyomtam, amíg lehetett, aztán valami műanyag vagy fa vagy gumi közvetítésével bele kell ütni a szíj síkjába, majd ugyanúgy, ahogy a kiütés történt, a tűvel picit beljebb ütni és kész.
Kb. 5 perc alatt méretre igazítható a szíj, csak óvatosan bánjunk a szerszámokkal, meg ne karcoljuk.
Egyetlen negatívumt találtam az órában: kicsit vastag a szerkezet tokja, még vásárlás előtt néztem: 2 centi. Tartottam is ettől kicsit, én kifejezetten a vékony órákat szeretem inkább, de ennél valahogy most mégse zavar, nincs vele semmi gondom, ilyennek jó éppen. Nagyon kellemes viselet, könnyű, nem hideg, jól néz ki és úgy érzem, illik is hozzám és a környezettudatosságomat is próbálom vele kicsit fokozni. :)

IMGP0040.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boston.blog.hu/api/trackback/id/tr814041422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nash vs. Keynes 2012.02.01. 07:52:12

Teccik gratulálok :)
(csak aztán valami túlbuzgó vámos ne kezdjen el pampogni, hogy valami ritka és védett fát cipelsz éppen a karodon ;)

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.02.03. 23:50:31

@Nash vs. Keynes: @Enchantée: @ribizlifozelek:

Köszönöm!
Meg is szerettem, kimondottan természetesnek érzem hordani. Sokkal inkább, mint a Skagent, pedig az is szép és jó óra.
süti beállítások módosítása