Két év Bostonban (meg másfél)

Kiköltöztem két + másfél évre Bostonba dolgozni, gondoltam, megörökítem az élményeimet.

Ajánlott olvasmány!

Egy régi barát és volt kolléga, szintén külföldre költözött:
Egy kitántorgó naplója

Friss topikok

  • Boston2: @Béla Salamon: Köszönöm, hogy írtál. Én aztán végül négy év 9 hónapot voltam kinn, egy évig család... (2018.09.24. 22:17) Búcsúbeszéd
  • Boston2: @iota draconis: Az a Dzseff, igen. Nem hinném, hogy valaha is még találkozunk, de ha mégis, átadom... (2017.08.30. 14:58) Bekeményítettek
  • Boston2: @FutureFry: Nahát, nem is gondoltam, hogy még olvasni fogod... :) (2016.04.22. 21:51) A Saabadság ára
  • Boston2: @ribizlifozelek: Állás az van, nem is rossz, csak másfél óra az ingázás. Lesz róla poszt. (2015.11.20. 19:00) Légy pozitív!
  • Boston2: @kék madár: Miért is nem csodálkozom ezen? (2015.10.23. 18:44) Vissza Bostonba

Címkék

1956 (2) abszurd (1) adó (1) Air france (1) ajánló (1) akkumulátor (1) aksi (1) Alitalia (1) állat (11) amazon (3) Amerika (2) amerika (145) apple (13) Apple (1) árengedmény (1) artisjus (1) at&t (5) átutalás (1) autó (17) baleset (1) bank (8) barkács (6) bazmeg (1) benzinkút (1) beperel (1) bevásárlás (8) bicikli (22) biztonság (5) blog (1) bor (2) bőrönd (1) borzalom (1) bosszúság (3) Boston (1) boston (127) bunkó (1) bürokrata (1) buszsofőr (1) canon (1) CDG (1) Cervignano (1) CIB (2) Citizens (1) comcast (2) copyright (1) credit (6) család (1) csekk (1) cvs (1) delta (1) diner (1) diszkont (1) eBay (1) ebay (3) edigital (1) egér (3) egészségügy (2) életkép (2) élet külföldön (128) élmény (1) előítélet (1) előzmény (4) emlékezés (1) emlékmű (2) enterprise (1) érdekes (1) erdő (1) erősítő (1) étel (7) étterem (1) Európa (1) facebook (1) félrevezető (1) fender (1) flying blue (1) forradalom (1) fotó (3) foxconn (1) frankfurt (1) fura (1) fűtés (1) gallon (1) gasztro (16) Gibson (1) gibson (2) gitár (14) gondolatok (1) google (1) gps (2) Grado (1) gumi (2) gyógyszer (1) hálaadás (2) hangszer (12) hangya (1) hatóság (1) ház (1) haza (2) hekkelés (1) hideg (1) hitel (1) hivatal (4) (2) htc (2) hurrikán (3) húsvét (1) időjárás (4) információ (1) internet (4) iphone (4) irene (3) itthon (3) Java (1) javítás (2) jog (1) jogosítvány (1) kapitalizmus (1) karácsony (1) kaució (1) kenyérsütés (4) kerékpár (21) klm (2) kölcsönzés (1) költség (1) koncert (1) konyha (3) könyv (2) közlekedés (7) kudarc (1) küldetés (1) külföld (72) különbség (1) kütyü (1) lakás (3) lion (1) lúd (1) lufthansa (1) m&m's (1) Mac (1) macbook (4) macintosh (2) macska (1) madár (2) Magyarország (3) máv (1) MBTA (1) mcdonalds (2) mcgyver (3) merengés (14) michael daisey (1) minute clinincs (1) mission statement (1) mobil (6) mókus (5) munka (19) napló (117) new york (2) nyaralás (1) nyelv (2) ocsmány (1) olajcsere (1) Olaszország (1) online vásárlás (3) open house (1) óra (1) öröm (9) orvosi ellátás (1) os x (1) OS X (1) otthon (2) őz (1) pánik (1) papaya (1) paranoia (2) patika (1) paypal (2) Paypal (2) pénzügyek (1) pizza (1) posta (2) privacy (1) pulyka (2) relic (1) rendőrség (1) reptér (3) repülés (7) rettenet (1) rizs (1) Róma (1) Romney (1) ronda (1) ruha (4) saab (7) sandy (1) social security (1) spam (1) starbucks (1) steve jobs (1) strand (1) support (3) számvetés (1) szégyen (1) szemüveg (1) szerelés (1) szerszám (1) szerviz (1) szoftver (2) szolgálati közlemény (4) szőnyegtisztítás (1) sztori (1) technika (40) tél (1) telenor (1) természet (3) tojás (1) tojásfestés (1) tömegközlekedés (1) túlzás (1) túra (1) t mobile (1) ügyintézés (3) ünnep (1) UPS (3) ups (4) usa (131) usps (1) USPS (1) utazás (22) valvoline (1) van halen (1) városnézés (2) vásárlás (4) vélemény (13) Velence (1) verizon (8) video (7) virgin mobile (1) vizsga (1) vonat (4) youtube (1) zene (3) zipcar (2) Címkefelhő

Linkblog

Hack OS X

2011.12.27. 09:12 Boston2

Figyelem, ismét erősen technoid poszt következik, akit untat a műszaki fejtegetés, lapozzon!

A Canon szkenner szoftvere engedélyt kért, hogy települjön. Ehhez meg kellett adnom az admin jelszót. Könnyű szívvel begépeltem, hiszen valaha én telepítettem Anyu Mac-jét.
Nem fogadta el. Próbáltam pár kisbetű-nagybetű variációval, hátha rosszul emlékszem. 
Nem fogadta el.
Megkérdeztem Anyut, ő mire emlékszik, ugyanarra, amit én is tudni véltem.
Még próbálkoztam ezzel-azzal, de semmit nem fogadott el.
Hmm. Ez baj.
Az admin jelszó nélkül semmilyen szoftvert nem telepíthetek, semmilyen nagyobb rendszer változtatatást nem végezhetek.
Nosza, rávetettem magam a guglira, mit lehet ilyenkor tenni.
Persze van megoldás, egyszerű, mint a vakablak... :) a telepítő cd lehetővé teszi a jelszó átírását.
Természetesen, mivel használtan vett gép, telepítő cd nincs.
Gugli folytat. Hohó, lehet ám hekkelni a telepítő nélkül is, UNIX konzol parancsokkal. Hej, valaha csináltam én ennél bonyolultabbat is, bár sose voltam egy nagy UNIX konzolhuszár, de már törtem fel ilyen root passwordot annak idején Silicon Graphics gépen, mikor egyik ügyfelünk elfelejtette, igaz, a főprogramozónk telefonos segítségével, VI szerkesztővel...
Alaposan átböngésztem a találatokat, a legjobbnak tűnőket lefotóztam a mobilommal.
Közben kiderült, ha törlöm vagy megváltoztatom a jelszót, akkor az ún. Keychain Access, vagyis az az alkalmazás, ami a sok felhasználónevet és hozzá tartozó jelszót tárolja a rendszerben, sajnos szintén törlendő, mert az ő jelszavát már nem változtathatom meg így... azaz minden automatikus belépés el fog tűnni.
Hmm, ez is baj.
Gugli, harmadik menet. Találtam egy szkriptet, mely képes egy fájlba kimenteni a Keychain összes adatát, igaz, nem lehet majd direktben visszaimportálni, de legalább kézzel egyenként megoldható.
Lefuttattam (tudom, kissé rizikós dolog ismeretlen szkriptet futtatni, de nem tűnt kártékonynak), és tényleg kiírta...
Ezután jöhetett a hekkelés.
Bekapcsoláskor átmenni single-user módba, elindítani a disk ellenőrzést, felmountolni írásra majd törölni azt a fájlt, ami jelzi, hogy a kezdeti alapkonfigurálás megtörtént.

Ezután restart, és a gép úgy érzi, hogy újra indul a teljes beállítás, mintha most tettem volna fel az oprendszert és így készíthetek egy új admin jogosultságú felhasználót.
Elneveztem bossnak és adtam neki jelszónak egy 1-est.
Ezzel már meg tudtam változtatni az előző admin jelszavát is.
És sajnos tényleg blokkolta a keychaint, amúgy viszont működött.

Átjelentkeztem, a bosst töröltem. A kimentett keychain fájlból egyenként visszaállítottam kézzel a jelszavakat.
Ez így könnyű sétagaloppnak tűnhet, de mindösszesen eltelt vagy 3-4 óra, mire ismét eredeti állapotába állt vissza a gép és feltehettem a Canon szkennerszoftvereit.
Ezek amúgy borzalmasan kilógnak a Mac egyszerű, áttekinthető, könnyen használható és szép felhasználói felületéből: tipikus, bumfordi, kaotikus, következetlen Windows-stílusú programok, vélhetően csak egy-az-egyben átrakva valami keresztplatformos fordítóval, mert annyira rondák, inkonzisztensek és körülményes a használatuk, mintha 5-6 évvel le lennének maradva a mai technológiától, ez pedig a szoftveriparban elég sok. Nagyjából a kezdeti Win XP programok szintjén vannak.
Egyelőre még én is kicsit elvesztem benne, pedig 20 éve kezdtem ilyesmivel foglalkozni. Arra egyelőre gondolni se mertem, hogy így átadjam egy ebben gyakorlatlan felhasználónak, ki kell gondolnom még, hogy lehet a lehető legjobban automatizálni.
 Mert a híres „egy gombnyomásos automatikus szkennelés”, amit a marketing bullshit olyan lelkesen ajánlgat, csupán a szkennelés megkezdésében nyújt némi könnyebbséget, de a kép nevét már nem lehet megadni, az egyébként úgy-ahogy használható por- és karceltávolító algoritmust nem engedi ilyen automata üzemmódban használni és általában szinte semmi előzetes beállítási lehetőséget nem nyújt, amivel testreszabhatnám ezt a funkciót. Azaz gyakorlatilag nem sok haszna van, ha az ember tényleg normális minőséget akar.
Nem tudom, ki fejlesztette a Canonnál/nak ezt a csökevényt, de én egy másodikos egyetemi programozásvizsgán se engedném át.
Másnap azért még el kellett csípnem pár olyan funkciót a rendszerben, amely jelszót kért, azokat is átállítottam automatikusra, hogy ne kelljen folyton kínlódni egyenként megadva minden mail lekéréskor.
De lesz itt még egy menet később.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boston.blog.hu/api/trackback/id/tr693498283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ketyosz 2011.12.27. 12:34:04

Te Iván, nem mondod, hogy az über-hiper mekkóesiksznek "csak így" lehet resetelni az admin jelszavát?!
...
Íme egy lenézett, hitvány PC:
Az én hitvány gépem - ami egy Lenovo Thinkpad - vinyója nem megy csak a saját alaplapjával és vica-versa, ha valaki épp' eltulajdonítaná. Az alaplap és így a gép nem ér semmit önmagában, mert a titkosító chip hosszú évek óta "törhetetlen". (Törhető, megfelelő számítási kapacitás mellett hosszú-hosszú évek alatt...)
No de tegyük fel, hogy nem a gép a fontos, hanem a rajta lévő információ és valakik feltörték! A hdd-n ext4 fs van és azon egy roppantul barátságos user-friendly Ubuntu Linux-ot futtatok. A fájlrendszer természetesen emellett titkosított.
A jelszó egy "értelem és jelentés nélküli" kis- és nagybetűket, számokat, írásjeleket, szüneteket és speciális karaktereket tartalmazó karaktersor. Tulajdonképpen egy vers első két sora, megfelelően átdolgozva.
Ha elfelejtem a jelszót akkor meg van dögölve az egész, akár a fejem tetejére is állhatok, akkor se nyerek ki belőle egy értelmes karakterláncot sem. Ugyanígy jár a tolvaj és egy esetlegesen kíváncsi államhivatal is.

Akkor most hogy van ez az értékarányos mekk-mizéria?

Azokat a kifogásokat is hagyjuk szerintem, hogy nehezen használható, meg hogy nincs hozzá driver, mert egyszerűen semmit - de tényleg semmit - nem kellett telepíteni, minden ment magától. Benne minden alkalmazás ami csak kellhet, a kezelőfelület (nem Unity, azt egyelőre nem tartom elég kiforrottnak) egyszerűen zseniális no és nem mellékesen megbízható.
Az ára? Az oprendszer ingyenes a gép valami 200e körül (alatt) volt.

orlov 2011.12.27. 14:53:31

@ketyosz: Azert a gep mellett ulve szerintem meg lehetne oldani egy root jelszo cseret meg Ubuntun is (; Es ezeket a lemez titkositas funkciokat OS X-en (gondolom) es Windowson is lehet hasznalni.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.12.27. 16:17:19

@ketyosz: A Mac-en is lehet titkosítani a hard drive-ot és akkor már nem működik a fenti módszer. FileVault on a Security-ben.

(Akkor másikat kell találni :)

Különben nem indítok flémet, nem vagyok guru, de szerintem Ubuntun is lehet kiskaput találni :)

A Boston2 által leírt helyzetben:

Újraindít, recovery mode, Drop to root shell prompt. vagy, ha nincs recovery mode, akkor is van megoldás, az két perccel hosszabb.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.12.27. 16:20:18

Boston2, ügyes vagy!

További békés ünnepet!

ketyosz 2011.12.27. 16:33:41

@orlov: Hát azt azért én megpislognám, hogy egy telepítőcédé, trükkös szkript, vagy valami hasonló ilyesmi birtokában sima júzerként root-jelszót cserélgetünk - no nemcsak ubuntun de bármely linux disztró alatt...

A Bitlocker (windowsos merevlemez adattitkosítás) feltörése nem tart sokáig. No jó, tény: Egy kávét azért meg meg lehet főzni közben...

Nem is ez a baj, orlov kartárs, hogy valamit fel lehet-e törni vagy sem. Engem csak az zavar, hogy egyes dolgok milyen szarok és mégis hogy el vannak szállva magunktól. Én a mekket is ide sorolom, de ugyanezen okokból sosem veszek Canon-t (lásd Iván másik írását), Lexmark-ot, vagy Xerox-ot ha az képalkotást nézzük. Működik, jó is valamire-valamennyire, de messze nem éri azt a pénzt amit kérnek érte.
Ellenpéldák: HP. Bedugod, megy. Ütöd-vered, megy. Javítani kell? Megjavítod óccsón, megy. Több platform van a hálón mint az átlagember IQ-ja? Megy. Finombeállítások, áttekinthetőség? Ahogy kell. Semmiben sem kiemelkedő, csak mindenben jó.
Sokan ócsárolják a Kyocera-Mita-t, de mindig minden ment vele az első pillanattól kezdve mind homogén, mind heterogén környezetben. Átgondolt konstrukció, átgondolt működési elvvel - így minden platform alatt tökéletesen hadra fogható. Fajlagos költségek szintjén egyszerűen zseniális. A szervizhálózata lehetne jobb is, de hál' Istennek, sokat nem kell velük érintkezni.
No és a személyes nagy kedvencem a Konica-Minolta-cuccok. Ha a Kyo nagyon jó, akkor ezek a gépek maguk az álmok.

És ez csak a képalkotás! Hány meg hány terület hány meg hány eszközét fel lehetne hozni, ami körül nagyobb a hype, mint a valós tartalom...

ketyosz 2011.12.27. 16:36:46

A Ricoh-t kihagytam. A Kyo szintje a HP ütehető-verhetőségével.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.12.27. 18:42:21

@ketyosz: Megis flame-et inditok :)

"Hát azt azért én megpislognám, hogy egy telepítőcédé, trükkös szkript, vagy valami hasonló ilyesmi birtokában sima júzerként root-jelszót cserélgetünk - no nemcsak ubuntun de bármely linux disztró alatt..."

Lasd fenti hozzaszolasom.

Tovabbi bekes unnepet.

orlov 2011.12.27. 19:39:27

@ketyosz: Gep mellett szerintem barmit feltornek. Tessek egy Ubuntus:
www.psychocats.net/ubuntu/resetpassword
Mi pont most vettunk egy HP nyomtatot, csak az Ubuntun nem tudtam beuzemelni, nincs hozza driver. CUPS-sal varzsoltam annyit, hogy nyomtatni tud, de scannelni csak a webes feluleten. A desktopon itthon mar 5 eve Ubuntut hasznalok. 1 dolog amibol kezd elegem lenni, hogy nagyon sok mindent hegeszteni kell hozza.
Egyetertek azzal, hogy Apple termekeket felfujtak (velemenyem, hogy miota Intel processzor van bennuk, azok is PC-k. Csak eppen lehet, hogy mielott osszerakjak oket, letesztelik az alkotoreszeiket es azt mondjak, hogy ez igy mukodik, ha mas kerul bele, nem vallaljuk a felelosseget erte. Ezt fokozhatnam, hogy persze egy alaplaphoz is le van irva milyem memoriaval volt tesztelve, stb), de pont ez miatt jo az Apple azoknak, akik stabil gepre vagynak, mert nem mindenfele termekbol osszeallitott, hanem letesztelt. Legalabbis tegyuk fel es persze kinai az is. De mint mar 2en is leirtuk OSX-en es Windowson is lehet titkositani a merevlemezt, sot BIOS jelszot iris scannert es ujjlenyomat olvasot is venni a gephez es akkor az el sem indul amig nem azonositott mindennel (Erre az egyetemen egy tanarom azt mondta, hogy az ujjadat es a szemedet is meg tudjak szerezni azok akik akarjak es megeri nekik :D)
De hagyjuk meg a blogot Ivannak, hogy leirja a tapasztalatait a nagyvilagnak :D

Nash vs. Keynes 2011.12.28. 06:54:33

Én is el vagyok szállva a mactől, és különösebben nem esek pánikba attól sem, ha nem katonai szintű biztonsági beállításokat használva anyai ági felmenőm gépén helyben hackelhető. A win ugyanezt távolról is tudja ;). A osx is egy unix alapú oprendszer, és mint ilyent nem illik semmilyen szempontból a winekhez hasonlítani. Az ergónómia meg az egy tömbből forgácsolt alu ház meg megint más dimenzió.

Tezstvír, rakd fel az ingyenes logmein-t a macre. Én is azzal távkarbantartom a csalági járgányt ha gáz van.

amúgy meg jelszót nem szoftverrel lopunk szakszerűen hanem hardverrel. Kamera, mikrofonos keylogger stb stb.. :)

Nash vs. Keynes 2011.12.28. 07:04:06

ok, a linux az más, de mondjuk ésanyám gépén ott sem vinném túlzásba a szekuritit.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.12.28. 08:47:27

Kezdjük azzal, hogy az eset idején már eleve mint admin voltam bejelentkezve, ugyanis így állítottam be annak idején, hogy minél jobban megkönnyítsem Anyu dolgát, mivel rajta kívül senki más nem használja a gépet.
Ezért tudtam futtatni a scriptet, ami az admin Keychain Access passwordjeit kimentette.

Annak idején a meglehetősen csúcsmasinának számító Silicon Graphics Unix rendszerét (IRIX) is könnyedén fel lehetett törni ha fizikai hozzáférésed volt a géphez és rendelkeztél egy install lemezzel.

Ha tényleg le akarom titkosítani a lemezt, a FileVault-tal minden további nélkül megtehetem, ahogy a többiek már említették.

A fentiekből levonni olyan következtetést, hogy a te géped (amiben van némi extra biztonsági hardver) vagy általában más rendszer általába véve jó, míg a Mac általába véve szar, sajnos távol áll az objektivitástól.

Nem vagyok Apple fan, nincs iPhone-om (volt, de visszaadtam, nem tudtam megbarátkozni vele), nincs iPadem, nincs iPodom.
De azt nyugodtan merem állítani, hogy akár a saját, akár édesanyám tapasztalatai alapján, hogy a Mac volt a jó választás neki és az én több mint húsz éves informatikai pályafutásom alatt hosszú ideig használt különböző rendszerek közül is ez vált be a legjobban.
Akinek hasonlóan a megbízhatóság, a konzisztens, logikus, áttekinthető, kifejezetten felhasználóbarát felület fontos, melyre bármikor jó ránézni és kellemes dolgozni, ellentétben a másikkal, ha értékeli azokat az apró, mindennapi könnyítéseket, melyet a design és az átgondolt funkciók jelentenek, azoknak megéri kifizetni azt a pluszt, ami egy hardverben hasonló teljesítményű PC és a Mac között van.
Ilyen egyszerű.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.12.29. 23:15:46

@ketyosz:
Ez egy gyenge viccnek elmegy, de mérnöki érvnek nulla.
1. Nem tudni a komponenseket a PC-nél, nincs specifikálva a komponensek gyártója. Az Applenél pontosan tudható.
2. A rendszer nem csak hardver, a legjobb hardver is csak egy halom ócskavas jó szoftver nélkül.
Az Apple-nél ismert, mi a rendszer, ráadásul futtathat WIndows-t is, míg a PC-nél ez nem igaz.
Az oprendszer az árban van, a PC-nél nem.
3. Az Apple monitort egy átlag displayjel hasonlítani vicces. Nincs specifikálva a PC esetén a monitor típusa, paraméterei.
4. Hasonlítsd össze mennyi munkád van azzal, amíg eljutsz a vásárlástól addig, hogy normálisan használd a rendszert. Lehet, hogy te szeretsz vele barkácsolni, de sokan nem. Én is többre becsülöm, hogy nem kell mindenféle kompatibilitási problémákkal, driverekkel, stb. vacakolnom.
5. Ez egy extrém konfiguráció. A legtöbb felhasználó nem ilyet használ.
És még lehetne sorolni...

Nash vs. Keynes 2011.12.30. 00:00:39

@ketyosz: LOL, miért nem egy cray számítógéppel vetetted össze? Hány ismerősödnek van ilyenje otthon? :) Nagyon sokáig kellett bújni az apple termékvonalát, míg találtál valamit, ahol ekkora a különbség? Mit szólnál mondjuk egy összehasonlításhoz a macbook air-el..?

ketyosz 2011.12.30. 07:59:03

Ne vicceljetek már! A lényeg azon van, hogy milyen mértékben van túlárazva. Görbe tükör...

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.12.31. 15:26:14

@ketyosz:
Ne szépítsünk, ez a tükör nem görbe, inkább torz :DD

Nash vs. Keynes 2012.01.01. 07:41:48

@ketyosz: hát tény, hogy nem a magyar átlagfizuhoz van szabva. Másrészt nekem 15 éve van wines notim a melóban, és hasonló kiépítésben soha nem szok olcsóbb lenni, mint az aktuális hasonló kiépítésű macbook pro. Ha most összerakok magamnak a dell weboldalán egy latitude-ot nem nagyon látom azt a kapitális különbséget. És akkor a minőséget és a stílust és a hozzá kapott szoftvert (oprendszer, iPhoto, iMovie stb) még nem zongoráztuk le.
Amúgy fene sem bánja ha más másba szerelmes, csak kicsit unalmas, hogy frusztráltnak tűnő egyének minden maces dologra ugranak, hogy bizonyítsák mindenki hülye aki azt használ. Bezzeg ők nem használtak soha.

ketyosz 2012.01.01. 17:50:49

@Nash vs. Keynes:
A legkevésbé sem érzem magam frusztráltnak, mindössze hangot adtam abbéli elképedésemnek, miszerint... mindegy, olvasd fent.
Ugyanígy a legkevésbé sem tartom hülyének azokat akik ilyesmit használnak.
Engem a cég és a mentalitása képeszt el. A szál akkor pattant el végleg, mikor ezt a galakszis-betiltásos pereskedést megindították.

Nash vs. Keynes 2012.01.01. 21:00:07

@ketyosz: az elég nyilvánvaló, hogy ez a mostani szabadalmi jogrendszer már nagyon gáz, másrészt a galaxinál nyilvánvalóbb nyúlást (még a termék csomagolását is lelopták egy az egyben) nehéz elképzelni is. Volt egyszer egy ilyen (az apple mobil is túlárazott) eszmecserém valakivel. Aztán megnéztem a verizon weboldalán, az összes prémium mobil 199-299$. Nem nagyon látom, hogy a szűk profi rétegnek szóló cuccon kívül amit összehasonlításképpen felhoztál (és amelynek az ára nem tétel az itteni 1500-2000$-os mérnöki napidíjakhoz képest) hol drága az alma a konkurenciához képest? Prémium terméket készít, prémium minőségben. Más nincs is neki. Eleve azzal indít, hogy új kategóriákat teremt. Amikor elkezdik másolni a másolt terméket ugyanannnyiért adják. Amikor olcsóbb (nem sokkal) akkor sokkal kevésbé innovatív. Se felhő se siri se mac oprendszer. Mondom, nagy ez a világ, de az apple elleni reakciók szinte mindig érzelmiek.
BUÉK egyébként és béke és ilyesmi :)

ketyosz 2012.01.01. 21:29:21

@Nash vs. Keynes:
Feladom, legyen nektek igazatok. Remek cég, még remekebb találmányokkal, remek üzletpolitikával és tökéletes, elérhető és korrekt árú termékekkel.
Én azért következetesen továbbra sem azokat fogom vásárolni.

BUÉK nektek is, legyen a 2012-es év jobb mint az idei - ez a tavaly történtek fényében azt hiszem nem túl elrugaszkodott kívánság!

Nash vs. Keynes 2012.01.01. 21:35:04

@ketyosz: :)
Azért ne add fel ennyire hamar. vannak még szintek a totális elutasítás, és a cinikus irónia között is. Fontos, hogy legyen az applenek konkurenciája. Motiválja őket.
süti beállítások módosítása