Két év Bostonban (meg másfél)

Kiköltöztem két + másfél évre Bostonba dolgozni, gondoltam, megörökítem az élményeimet.

Ajánlott olvasmány!

Egy régi barát és volt kolléga, szintén külföldre költözött:
Egy kitántorgó naplója

Friss topikok

  • Boston2: @Béla Salamon: Köszönöm, hogy írtál. Én aztán végül négy év 9 hónapot voltam kinn, egy évig család... (2018.09.24. 22:17) Búcsúbeszéd
  • Boston2: @iota draconis: Az a Dzseff, igen. Nem hinném, hogy valaha is még találkozunk, de ha mégis, átadom... (2017.08.30. 14:58) Bekeményítettek
  • Boston2: @FutureFry: Nahát, nem is gondoltam, hogy még olvasni fogod... :) (2016.04.22. 21:51) A Saabadság ára
  • Boston2: @ribizlifozelek: Állás az van, nem is rossz, csak másfél óra az ingázás. Lesz róla poszt. (2015.11.20. 19:00) Légy pozitív!
  • Boston2: @kék madár: Miért is nem csodálkozom ezen? (2015.10.23. 18:44) Vissza Bostonba

Címkék

1956 (2) abszurd (1) adó (1) Air france (1) ajánló (1) akkumulátor (1) aksi (1) Alitalia (1) állat (11) amazon (3) amerika (145) Amerika (2) apple (13) Apple (1) árengedmény (1) artisjus (1) at&t (5) átutalás (1) autó (17) baleset (1) bank (8) barkács (6) bazmeg (1) benzinkút (1) beperel (1) bevásárlás (8) bicikli (22) biztonság (5) blog (1) bor (2) bőrönd (1) borzalom (1) bosszúság (3) boston (127) Boston (1) bunkó (1) bürokrata (1) buszsofőr (1) canon (1) CDG (1) Cervignano (1) CIB (2) Citizens (1) comcast (2) copyright (1) credit (6) család (1) csekk (1) cvs (1) delta (1) diner (1) diszkont (1) ebay (3) eBay (1) edigital (1) egér (3) egészségügy (2) életkép (2) élet külföldön (128) élmény (1) előítélet (1) előzmény (4) emlékezés (1) emlékmű (2) enterprise (1) érdekes (1) erdő (1) erősítő (1) étel (7) étterem (1) Európa (1) facebook (1) félrevezető (1) fender (1) flying blue (1) forradalom (1) fotó (3) foxconn (1) frankfurt (1) fura (1) fűtés (1) gallon (1) gasztro (16) Gibson (1) gibson (2) gitár (14) gondolatok (1) google (1) gps (2) Grado (1) gumi (2) gyógyszer (1) hálaadás (2) hangszer (12) hangya (1) hatóság (1) ház (1) haza (2) hekkelés (1) hideg (1) hitel (1) hivatal (4) (2) htc (2) hurrikán (3) húsvét (1) időjárás (4) információ (1) internet (4) iphone (4) irene (3) itthon (3) Java (1) javítás (2) jog (1) jogosítvány (1) kapitalizmus (1) karácsony (1) kaució (1) kenyérsütés (4) kerékpár (21) klm (2) kölcsönzés (1) költség (1) koncert (1) konyha (3) könyv (2) közlekedés (7) kudarc (1) küldetés (1) külföld (72) különbség (1) kütyü (1) lakás (3) lion (1) lúd (1) lufthansa (1) m&m's (1) Mac (1) macbook (4) macintosh (2) macska (1) madár (2) Magyarország (3) máv (1) MBTA (1) mcdonalds (2) mcgyver (3) merengés (14) michael daisey (1) minute clinincs (1) mission statement (1) mobil (6) mókus (5) munka (19) napló (117) new york (2) nyaralás (1) nyelv (2) ocsmány (1) olajcsere (1) Olaszország (1) online vásárlás (3) open house (1) óra (1) öröm (9) orvosi ellátás (1) os x (1) OS X (1) otthon (2) őz (1) pánik (1) papaya (1) paranoia (2) patika (1) Paypal (2) paypal (2) pénzügyek (1) pizza (1) posta (2) privacy (1) pulyka (2) relic (1) rendőrség (1) reptér (3) repülés (7) rettenet (1) rizs (1) Róma (1) Romney (1) ronda (1) ruha (4) saab (7) sandy (1) social security (1) spam (1) starbucks (1) steve jobs (1) strand (1) support (3) számvetés (1) szégyen (1) szemüveg (1) szerelés (1) szerszám (1) szerviz (1) szoftver (2) szolgálati közlemény (4) szőnyegtisztítás (1) sztori (1) technika (40) tél (1) telenor (1) természet (3) tojás (1) tojásfestés (1) tömegközlekedés (1) túlzás (1) túra (1) t mobile (1) ügyintézés (3) ünnep (1) UPS (3) ups (4) usa (131) USPS (1) usps (1) utazás (22) valvoline (1) van halen (1) városnézés (2) vásárlás (4) vélemény (13) Velence (1) verizon (8) video (7) virgin mobile (1) vizsga (1) vonat (4) youtube (1) zene (3) zipcar (2) Címkefelhő

Linkblog

Alakulnak a dolgok

2012.01.13. 05:32 Boston2

A múlt hétvégén vacakolt a net. Rettentő lassú volt, nemhogy egy Youtube videót képtelen volt lejátszani, de még az Index vagy a Gmail se jött be. Tűrtem, ameddig tűrhettem, aztán lejátszottam a szokásos kikapcs-bekapcs újraindításokat.

Nem használt.
A Comcastnak is van Chat supportja, amit sokkal jobban szeretek, mint a telefonost, mert kisebb a félreértés lehetősége.
Előadtam, mi a gond, azt mondta, próbáljam a wifi nélkül direktben rádugni a Mac-re a hálózatot. Próbáltam, de valami beállítást át kellett volna konfigurálni a sima Ethernethez és nem tudom, mi a baja.
Mindegy, azt mondta, akkor lekérdezi a modemet, addig kicsit megszakad majd a jel, maradjak vonalban. Maradtam.
Aztán mondta, hogy megnézte, most küld rá valami reset-elő parancsot.
Attól kezdve minden jól ment megint.
Ezzel a Comcast ismételten kivívta nálam a legjobb szolgáltatás elismerést. Eddig ezzel volt a legkevésbé gondom és azt is szinte azonnal megoldották.

Mivel megvan a Saab, de még nincs rá rendszám meg regisztráció, gyorsan el akartam intézni - amúgy már csak egy hónapig vezethetek hivatalosan a magyar jogsimmal.
Felhívtam az RMV-t és negyed órányi várakozás után (lám csak, itt is váratnak a hatóságok, de közben legalább jó kis jazz-egyveleg szólt, igaz, már harmadszor hallgattam végig) megtudtam egy hülyebiztos lassúsággal beszélő hölgytől, hogy nem gond a külföldi jogsi, simán regisztrálhatom az autót.
Kell hozzá a title, a biztosítás papírja, a bill of sale, a jogsim és valami dokumentum, ami bizonyítja a lakcímemet, leginkább közüzemi számla. Ilyenem persze nem volt, mert mindent online kértem, utálom gyűjtögetni és/vagy kidobálni a papírokat.
Szerencsére elfogadják a bérelszámolási papírt is (pay stub), amennyiben előre nyomtatott formátumú, szerepel rajta a cég neve és adatai, az én nevem és címem és egy hónapnál nem régebbi. Ilyenem persze van, így ez is megoldva.
A regisztrálás 75, a rendszám 50 dollár és kell 6 százalék körüli adót is fizetni (Taxachusetts), amit vagy az adásvételi vagy a Kelly's Blue Book nevű katalógusérték alapján számítanak, természetesen a magasabbat véve alapul. :(
Fizetni csak készpénzzel vagy csekkel lehet.
Barátom azt tanácsolta, keressek egy helyi biztosítási ügynökséget, azok elintéznek mindent.
Google kidobott néhányat és kérdezősködtem is.
Először a Michael által ajánlott ügynökséget hívtam Norwoodban. Az illetékes éppen nem volt elérhető, pár perc várakozás után átkapcsoltak a hangpostájára. Letettem, nem szeretek üzengetni ismeretleneknek.
Aztán a Hennigan ügynökséget hívtam, kora délután. Itt egy hölgytől érdeklődtem, aki rámszólt, hogy „please, speak more slowly, you have a strange accent”, amivel tisztában vagyok, de eddig még ritkán volt probléma, pedig most is igyekeztem érhetően és jól artikulálva, lassan beszélni. És őszintén szólva kicsit zavart ez a letorkolás, mások, akik említették, valahogy udvariasabban tudták megmondani.
Nagy nehezen egyeztettük az adatokat és megígérték, hogy visszahívnak.
Délután fél ötig semmi, akkor kerestem egy másik ügynökséget. Öt perccel a munkaidő vége előtt csörögtem rájuk, egy fura akcentussal beszélő nő vette fel :), akivel szintén egyeztettük az adatokat és mindjárt megmondta, hogy 1000 dollár az éves díj.
Kérdeztem, kell-e időpont a megkötéshez, mondta, hogy nem, csak ugorjak be. Az irodájuk a Center Streeten van, nem messze a Starbucks-tól és a postától, jól ismerem a helyet.
Ma reggel fél tíz felé ismét felhívtam a Hennigant, hogy mi lesz már az ajánlattal... a hölgy mentegetőzött, hogy elfoglalt volt, de nemsokára visszahív. Már elmúlt két óra és még mindig semmi... még egyszer felhívtam, ismét elnézést kért és fogadkozott, hogy perceken belül visszahív. Ezúttal tényleg megtette. Náluk 1035 dollárra jött ki.
Nem volt kétséges, hogy a másikat választom, egyrészt olcsóbb, másrészt itt nem volt túl készséges a hozzáállás, ne nekem kelljen már háromszor hívogatnom őket. Ráadásul még egyszer felhívtak később, hogy csak négyig vannak ma, holnap menjek inkább... hát egy frászt.
Briantől kölcsönkértem a Jeep-jét és előbb hazaautóztam. Gyorsan megkerestem a csekkönyvem és még az annak idején a Zipcarhoz otthonról beszerzett igazolást, hogy nincsenek szabálysértéseim nyilvántartva, illetve ennek a hiteles fordítását (mert a biztosítós említette, hogy kellene a "record"). Az előbbit kiástam 30 centi papírhalom alól, az utóbbit kinyomtattam, majd ismét autóba vágtam magam és irány a biztosító. Pont az ajtajuk előtt volt egy szabad és ingyenes parkoló, hurrá!
Bementem, a fura akcentussal beszélő hölgy épp a telefonon beszélt, illetve csak hallgatta, azzal a tipikus telefonkagyló-válltámasszal, de közben intézni kezdte a dolgokat, odaadtam, amit kellett, kitöltögetett, megmutatta, hol írjam alá, aztán letette a telefont és lemásolta a papírokat, megkérdezte, jó-e, ha holnap délután telefonál, mikor jöhetek a rendszámért. Ennek nagyon megörültem, mert ezzel se megy az időm, kérdeztem, ennek van valami díja?
Nem, ingyenes, hangzott a válasz, de ha akarom, én is intézhetem.
Dehogy akartam, mondtam, rajta, nekem jó így.
A biztosításért 25%-ot előre kellett fizetnem az 1000-ből (egyébként ez a Mass.-i viszonylatban nem egy rossz biztosítási díj, azt mondták a kollégák), a többi majd ha esedékes, havonta. A biztosító a Pilgrim Insurance.
Egy dolognál akadtam fönn kicsit: mivel ők intézik a dolgot, ki kell fizetni a fentebb említett díjakat a regisztrációért és a rendszámért, plusz az adót. Ez utóbbi viszont nem ismert számukra, ezért azt mondták, egy biankó csekket kérnek.
Ugye erre mondják, hogy soha, de soha ne! Ő viszont annyira természetesen mondta, gondoltam, ez a szokásos eljárás és abban bízva, hogy a cég 20 éve itt dolgozik a városrész főutcáján, hát csak nem abból él, hogy így lenyúlja az ügyfeleket... vettem egy nagy levegőt és alákanyarítottam a nevem és bízom benne, hogy tényleg nem lesz gond (egy kicsit azért idegesít, de itt valahogy tényleg nagyobb a bizalom, amikor az autót kifizettem, az eladó meg se számolta, csak zsebrevágta, pedig egy nagy köteg húszdolláros volt - háromszor kellett felvennem az ATM-ből, mert csak hatszáz dollárjával ad ki, biztos szép költséget levettek emiatt).
Holnap délután hívnak, ha megvan, ötig mehetek érte. Hű, de jó lenne, ha tényleg sikerülne!
Ha így lesz, azt kell mondjam, ez is egy profi szolgáltatás volt.

Feltettem a Lion oprendszer a Macbookra. Még ismerkednünk. Sajnos ez a bejegyzés már kétszer szállt el a Chrome-on történt Blog.hu szerkesztés közben. Ha képet akarok berakni, attól nyomban összeomlik, ez előzőleg nem fordult elő. Most a Safarival csinálom, azzal jó.
A fordítva görgetés is fura, de majd megszokom.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://boston.blog.hu/api/trackback/id/tr373541809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orlov 2012.01.13. 06:57:10

Bator dolog ez a bianko csekk, szerintem. Olyat mar hallotam, hogy lefoglalnak a hitelkartyadon sok penzt pl autokolcsonzeskor es mikor visszaviszed a kocsit, akkor engedik el... Jo, hogy raszantad magad, nem fogsz fuggeni masoktol, ha kell a kocsi.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2012.01.13. 08:14:49

Nagyon jó, hogy mindent elintéznek.

Kerdezd meg, hogy nem olcsobb-e a biztositas, ha egyben fizeted ki. Sokszor komoly kedvezmenyt adnak igy.

Smooth binary 2012.01.13. 10:40:24

A Lion fordított görgetése kikepcsolható a System preferences-en belül. Nem is értem miért a fordított irány lett a default...

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2012.01.13. 12:16:35

Chrome-mal én sem vagyok kibékülve, ha sikertelen a mentése, nem engedi direkt bepötyögés mellett kimenteni a leírtakat word-be, fel sem dobja a mentés opciót. :(((
Remélem a többi meg gördülékenyen fog menni. :)

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.01.13. 14:14:20

@orlov: Azt elfelejtettem mondani, hogy a kedvezményezett nevét ráírtam, és az a Mass.-i kormány adóhivatala. :) Remélem, ők azért nem visznek el sokat, amúgy se sok maradt már, hogy kifizettem a kocsit...

@ribizlifozelek: Kérdeztem egyiknél, és nálam nem volt jelentős különbség. Legalábbis jobban örültem, hogy most nem terhelem még jobban a tartalékomat.

@Smooth binary: Igen, tudom. De inkább megszokom. Egyébként figyelembe véve, hogy egyre inkább az érintőképernyős rendszerek felé mozdul a világ, így konzisztens, hiszen ott a tartalmat gördítem, nem a görgetősávot.
De most másképp szivatott meg, ha balra húzom az ujjam, az "vissza" funkció, én meg véletlenül arra húztam kicsit, így visszalépett az előzményre és elveszett a hozzászólás. Nem tudtam, hogy ilyen is van, eddig nem csinálta...

@Enchantée: Nekem eddig a Chrome volt a legjobb, a többinél nem működött a blog.hu szerkesztő, se a Safarin, se a Firefoxon nem tudtam például menteni rendszeresen.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2012.01.13. 23:22:15

Boston2, azt próbáld ki az Almán, hogy kiemelsz egy angol szót és utána 3 ujjal tappintasz egyet.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.01.14. 03:41:29

@ribizlifozelek: Kettőt kellett tappintani, hogy valami legyen, besárgult és küldött egy kis buborékot, hogy "no result found"

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2012.01.14. 04:51:29

Tényleg, 2-t kell.
Elvileg felugrik egy értelmezőszótár és a vonatkozó Wikipedia bejegyzés.

Nash vs. Keynes 2012.01.14. 06:20:03

a kies NH-ben asszem még csak nem is kötelező a biztosítás (a bukósisak és a biztonsági öv), illetve nekem a legdrágább van és havi 74. Live free or die! :)

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.01.14. 16:17:17

Sisak és öv nélkül az OR inkább AND-re változik... :)

FutureFry 2012.01.17. 00:38:01

Lion + Scroll:
www.macupdate.com/app/mac/37872/scroll-reverser
Mert a trackpad az nem mouse (de az OS X nem engedi másként beállítani a görgetést a kettőn)

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.01.18. 03:01:04

@FutureFry: Kösz, de már kezdem megszokni a fejreállított irányt. :)
süti beállítások módosítása