Két év Bostonban (meg másfél)

Kiköltöztem két + másfél évre Bostonba dolgozni, gondoltam, megörökítem az élményeimet.

Ajánlott olvasmány!

Egy régi barát és volt kolléga, szintén külföldre költözött:
Egy kitántorgó naplója

Friss topikok

  • Boston2: @Béla Salamon: Köszönöm, hogy írtál. Én aztán végül négy év 9 hónapot voltam kinn, egy évig család... (2018.09.24. 22:17) Búcsúbeszéd
  • Boston2: @iota draconis: Az a Dzseff, igen. Nem hinném, hogy valaha is még találkozunk, de ha mégis, átadom... (2017.08.30. 14:58) Bekeményítettek
  • Boston2: @FutureFry: Nahát, nem is gondoltam, hogy még olvasni fogod... :) (2016.04.22. 21:51) A Saabadság ára
  • Boston2: @ribizlifozelek: Állás az van, nem is rossz, csak másfél óra az ingázás. Lesz róla poszt. (2015.11.20. 19:00) Légy pozitív!
  • Boston2: @kék madár: Miért is nem csodálkozom ezen? (2015.10.23. 18:44) Vissza Bostonba

Címkék

1956 (2) abszurd (1) adó (1) Air france (1) ajánló (1) akkumulátor (1) aksi (1) Alitalia (1) állat (11) amazon (3) Amerika (2) amerika (145) apple (13) Apple (1) árengedmény (1) artisjus (1) at&t (5) átutalás (1) autó (17) baleset (1) bank (8) barkács (6) bazmeg (1) benzinkút (1) beperel (1) bevásárlás (8) bicikli (22) biztonság (5) blog (1) bor (2) bőrönd (1) borzalom (1) bosszúság (3) boston (127) Boston (1) bunkó (1) bürokrata (1) buszsofőr (1) canon (1) CDG (1) Cervignano (1) CIB (2) Citizens (1) comcast (2) copyright (1) credit (6) család (1) csekk (1) cvs (1) delta (1) diner (1) diszkont (1) ebay (3) eBay (1) edigital (1) egér (3) egészségügy (2) életkép (2) élet külföldön (128) élmény (1) előítélet (1) előzmény (4) emlékezés (1) emlékmű (2) enterprise (1) érdekes (1) erdő (1) erősítő (1) étel (7) étterem (1) Európa (1) facebook (1) félrevezető (1) fender (1) flying blue (1) forradalom (1) fotó (3) foxconn (1) frankfurt (1) fura (1) fűtés (1) gallon (1) gasztro (16) gibson (2) Gibson (1) gitár (14) gondolatok (1) google (1) gps (2) Grado (1) gumi (2) gyógyszer (1) hálaadás (2) hangszer (12) hangya (1) hatóság (1) ház (1) haza (2) hekkelés (1) hideg (1) hitel (1) hivatal (4) (2) htc (2) hurrikán (3) húsvét (1) időjárás (4) információ (1) internet (4) iphone (4) irene (3) itthon (3) Java (1) javítás (2) jog (1) jogosítvány (1) kapitalizmus (1) karácsony (1) kaució (1) kenyérsütés (4) kerékpár (21) klm (2) kölcsönzés (1) költség (1) koncert (1) konyha (3) könyv (2) közlekedés (7) kudarc (1) küldetés (1) külföld (72) különbség (1) kütyü (1) lakás (3) lion (1) lúd (1) lufthansa (1) m&m's (1) Mac (1) macbook (4) macintosh (2) macska (1) madár (2) Magyarország (3) máv (1) MBTA (1) mcdonalds (2) mcgyver (3) merengés (14) michael daisey (1) minute clinincs (1) mission statement (1) mobil (6) mókus (5) munka (19) napló (117) new york (2) nyaralás (1) nyelv (2) ocsmány (1) olajcsere (1) Olaszország (1) online vásárlás (3) open house (1) óra (1) öröm (9) orvosi ellátás (1) os x (1) OS X (1) otthon (2) őz (1) pánik (1) papaya (1) paranoia (2) patika (1) Paypal (2) paypal (2) pénzügyek (1) pizza (1) posta (2) privacy (1) pulyka (2) relic (1) rendőrség (1) reptér (3) repülés (7) rettenet (1) rizs (1) Róma (1) Romney (1) ronda (1) ruha (4) saab (7) sandy (1) social security (1) spam (1) starbucks (1) steve jobs (1) strand (1) support (3) számvetés (1) szégyen (1) szemüveg (1) szerelés (1) szerszám (1) szerviz (1) szoftver (2) szolgálati közlemény (4) szőnyegtisztítás (1) sztori (1) technika (40) tél (1) telenor (1) természet (3) tojás (1) tojásfestés (1) tömegközlekedés (1) túlzás (1) túra (1) t mobile (1) ügyintézés (3) ünnep (1) UPS (3) ups (4) usa (131) USPS (1) usps (1) utazás (22) valvoline (1) van halen (1) városnézés (2) vásárlás (4) vélemény (13) Velence (1) verizon (8) video (7) virgin mobile (1) vizsga (1) vonat (4) youtube (1) zene (3) zipcar (2) Címkefelhő

Linkblog

A pulykákat megsütik, ugye?

2011.11.22. 04:53 Boston2

A pulyka lesből támadott.
Az egyik boss csak úgy futtában ledobott mellém egy jókora kartondobozt. Azt láttam, hogy valami étel-ital féleség lehet, mert az volt rajta, hogy „Chef's pride”. Nem is tudom, miért, de olyan nagy, 5 literes almalének néztem, amit otthon lehet kapni, az van ilyen dobozban, és látszott, hogy ezen belül is van valami dagadozó fólia, ami azokra a gyümölcslevekre is jellemző. Kicsit nagyobbnak tűnt, de hát itt minden adag nagyobb. Utánakiáltottam, hogy köszönöm.
Nem is törődtem a csendben heverő csomaggal egészen a munkaidő végéig.
Akkor persze felemeltem és két meglepő dolgot vettem észre.
A doboz súlyos volt, jóval nehezebb egy almalénél és árasztotta a hideget.


Megböködtem a dagadozó fóliát az egyik nyíláson át. Kemény volt és jeges.
Ekkor kezdett derengeni, hogy hiszen jön a hálaadás és volt ilyen pulyka-akció... de én nem kértem...
Már csak egyvalaki volt benn, megkérdeztem:
- Öööö... ugye ez egy pulyka? -
- Persze, az. -
- De én nem rendeltem... -
- Ez ingyenes, a cég ajándéka. -
- Hmmm.... oké, kösz. -
Ingyenes vagy nem, ott álltam egy fagyott madárral a hónom alatt, amivel fogalmam se volt, mihez kezdhetek. A dobozt alaposabban megnézve egyértelmű lett: „Young turkey. 15.7 lbs”
Atyaég, ez a pulyka még fiatalkorú és már 7 kiló... mit fogok én vele csinálni, gondolkodtam a lépcsőn lefelé cipelve a tetemet.
Felszereltem a bringa csomagtartójára.
Mivel reggel pumpáltam kőkeményre a gumikat, a pulyka minden zökkenőnél felugrott és hangos csattanással esett vissza.
Hazaérve felvonszoltam a zsákmányt, kibontottam és tisztelettel vegyes tartózkodással bámultam az irdatlan tömeget. Szerencsére a hűtő amerikai méret, akár három ilyen is beférne a fagyasztóba, nem kellett nagyon tuszkolnom.
Rázártam az ajtót, kifújtam magam és gondolkodni kezdtem, mi legyen a sorsa. Még életemben nem sütöttem ilyesmit, a sütőbe mondjuk belefér, de hogy kell előkészíteni? Egyáltalán, kell még további kórbonctani műveleteket végezni rajta, vagy egyszerűen csak bevágom a sütőbe és otthagyom pár órára?
És mennyi idővel előtte kell kivennem a fagyasztóból, hogy felengedjen?
Hogyan kell ezt szakszerűen sütni? Meg kell tölteni valamivel? És mivel?
Lehet, hogy ez valami trójai pulyka? 

Mindenestre egy elkészítési útmutatót már találtam: :)


 

A bejegyzés trackback címe:

https://boston.blog.hu/api/trackback/id/tr93402571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orlov 2011.11.22. 05:35:35

:D
Tavaly nekunk szerencsenk volt, ahova jarunk kenyerert a peksegbe megsutottek :D Reggel ment a felesegem, mondtak neki, hogy van ilyen akcio. Nem tudom mennyiert, csak egy foliatalcat vett gyorsan, aztan leadta es par ora mulva ment erte :D
Iden itthon akarja csinalni: simplyrecipes.com/recipes/moms_roast_turkey/

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.11.22. 05:59:10

Jo etvagyat!

Egy egyszeru pulykarecept:

ribizlifozelek.blogspot.com/2008/12/pulyka.html

Sutes elott nezd meg, sokszor a bendojebe tomve ott vannak zacskoban a belsosegek, nyak, stb.

Vegyel hozza tozegafonyat koretnek.

FONTOS: Halaadas elott az emberek MEGORULNEK. Vigyazz kerekparon es boltbamenes elott vegyel levegot. Minnel korabban (kedden, ha lehet) vasarolj.

FONTOS2: Halaadaskor majdnem MINDEN zarva van. De tenyleg. Mint nalunk karacsonykor.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.11.22. 06:51:41

@ribizlifozelek:
Köszönöm!

Sejtettem, hogy neked lesz recepted, reméltem is, pontosabban. :)

Oké, jó tudni. Akkor holnap megyek vásárolni. A hálaadás az csütörtök, ugye? És utána van a fekete péntek?
Tőzegáfonya az a cranberry? És azt hogy kell elkészíteni?

Hmm, pekándiós töltelék, imádom a pekándiót. :)

Mennyivel előtte kell kivennem a fagyasztóból, hogy felengedjen előkészítési állapotra? Egy nap?
Van pulykahőmérőm, de azt hová kell szúrni és mennyinek kell lenni a mért értéknek?

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.11.22. 15:11:50

@Boston2: Gyorsan tedd at a hutobe! Az a dromedar madar nagyon lassan olvad ki. (Ha picit fagyott, tovabb kell sutni.)

Csutortokon pulykaunnep.

Boltban kapni eldobhato pulykatalat, egyszerubb abba betenni, ha nincs megfelelo meretu sutoedenyed.

A madarhoz neha adnak speci homerot, ami egy valamit jelez csak: kesz van-e a pulyka. Altalaban 180F meleg legyen a laba.

Tozegafonyakrem:
1. Legegyszerubb venni konzervet. Tele van vele a bolt.
2. Ha magadnak csinalod:
ribizlifozelek.blogspot.com/2008/12/tzegfonya.html

Csinalj toktortat is! (A legegyszerubb es meg eheto toktorta receptje:
A por + B por + Suto = Toktorta. (Pie-formabol a fagyasztott szerintem jobb, mint a nem fagyasztott. Pumpmkinkonzervbol mind jo. A konzerven talalsz reszletes leirast a tortarol.) Vegyel hozza tejszint, ha szereted.
A toktorta nem feltetlenul edes, azt hiszem, Neked izleni fog.

Edesburgonyapure. Az se art a pulykahoz.

Egy egy extra lyuk a nadragszijon.

Utana raterunk a pulyka ujrahasznositasara, hogyan lehet a pulykabol ujabbnal ujabb eteleket csinalni 10 napon at. :)

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.11.22. 16:46:03

@ribizlifozelek:
Öööö... köszi, de azt hiszem, inkább csak próbálok valami minimalista megoldás mellett maradni, különben az egész hétvégét a pulykának kell szentelnem...
:)

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.11.22. 17:37:49

Ertelek!
De bolti (konzerv) afonyazselet vegyel, ket okbol; hires es - ez a fontosabb - a pulyka egyes reszei szarazabbak. A zselevel sokkal jobb.

arpeen2 2011.11.23. 14:32:57

Ha rám hallgatsz, a pálinkás pulykát választod :)

www.youtube.com/watch?hl=hu&v=yQh56A1WuFE

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.11.23. 18:04:41

Változott a program.
Egy barátom azt mondta, majd együtt megsütjük, de nem most, hanem karácsony előtt.
Inkább nem bajlódok vele egyedül.

Vettem pár szelet pulykamellet, kaptam friss cranberry-t, majd valamit összeütök abból.
Legalább ebben se "amerikanizálódok" túlzottan. :)

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.11.24. 03:21:23

@Boston2: Amerikaban kell amerikanizalodni :)

Joetvagyat!

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.24. 12:33:55

@Boston2: Pedig már elképzeltek a pulykával, meg ahogy képekkel/esetleg videóval illusztrálva megmutatod nekünk, mit is kezdtél vele... :)

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.11.26. 02:41:06

@Enchantée: Még nincs kizárva, mikor mégis sütésre kerül :)