Két év Bostonban (meg másfél)

Kiköltöztem két + másfél évre Bostonba dolgozni, gondoltam, megörökítem az élményeimet.

Ajánlott olvasmány!

Egy régi barát és volt kolléga, szintén külföldre költözött:
Egy kitántorgó naplója

Friss topikok

  • Boston2: @Béla Salamon: Köszönöm, hogy írtál. Én aztán végül négy év 9 hónapot voltam kinn, egy évig család... (2018.09.24. 22:17) Búcsúbeszéd
  • Boston2: @iota draconis: Az a Dzseff, igen. Nem hinném, hogy valaha is még találkozunk, de ha mégis, átadom... (2017.08.30. 14:58) Bekeményítettek
  • Boston2: @FutureFry: Nahát, nem is gondoltam, hogy még olvasni fogod... :) (2016.04.22. 21:51) A Saabadság ára
  • Boston2: @ribizlifozelek: Állás az van, nem is rossz, csak másfél óra az ingázás. Lesz róla poszt. (2015.11.20. 19:00) Légy pozitív!
  • Boston2: @kék madár: Miért is nem csodálkozom ezen? (2015.10.23. 18:44) Vissza Bostonba

Címkék

1956 (2) abszurd (1) adó (1) Air france (1) ajánló (1) akkumulátor (1) aksi (1) Alitalia (1) állat (11) amazon (3) Amerika (2) amerika (145) apple (13) Apple (1) árengedmény (1) artisjus (1) at&t (5) átutalás (1) autó (17) baleset (1) bank (8) barkács (6) bazmeg (1) benzinkút (1) beperel (1) bevásárlás (8) bicikli (22) biztonság (5) blog (1) bor (2) bőrönd (1) borzalom (1) bosszúság (3) Boston (1) boston (127) bunkó (1) bürokrata (1) buszsofőr (1) canon (1) CDG (1) Cervignano (1) CIB (2) Citizens (1) comcast (2) copyright (1) credit (6) család (1) csekk (1) cvs (1) delta (1) diner (1) diszkont (1) ebay (3) eBay (1) edigital (1) egér (3) egészségügy (2) életkép (2) élet külföldön (128) élmény (1) előítélet (1) előzmény (4) emlékezés (1) emlékmű (2) enterprise (1) érdekes (1) erdő (1) erősítő (1) étel (7) étterem (1) Európa (1) facebook (1) félrevezető (1) fender (1) flying blue (1) forradalom (1) fotó (3) foxconn (1) frankfurt (1) fura (1) fűtés (1) gallon (1) gasztro (16) Gibson (1) gibson (2) gitár (14) gondolatok (1) google (1) gps (2) Grado (1) gumi (2) gyógyszer (1) hálaadás (2) hangszer (12) hangya (1) hatóság (1) ház (1) haza (2) hekkelés (1) hideg (1) hitel (1) hivatal (4) (2) htc (2) hurrikán (3) húsvét (1) időjárás (4) információ (1) internet (4) iphone (4) irene (3) itthon (3) Java (1) javítás (2) jog (1) jogosítvány (1) kapitalizmus (1) karácsony (1) kaució (1) kenyérsütés (4) kerékpár (21) klm (2) kölcsönzés (1) költség (1) koncert (1) konyha (3) könyv (2) közlekedés (7) kudarc (1) küldetés (1) külföld (72) különbség (1) kütyü (1) lakás (3) lion (1) lúd (1) lufthansa (1) m&m's (1) Mac (1) macbook (4) macintosh (2) macska (1) madár (2) Magyarország (3) máv (1) MBTA (1) mcdonalds (2) mcgyver (3) merengés (14) michael daisey (1) minute clinincs (1) mission statement (1) mobil (6) mókus (5) munka (19) napló (117) new york (2) nyaralás (1) nyelv (2) ocsmány (1) olajcsere (1) Olaszország (1) online vásárlás (3) open house (1) óra (1) öröm (9) orvosi ellátás (1) os x (1) OS X (1) otthon (2) őz (1) pánik (1) papaya (1) paranoia (2) patika (1) paypal (2) Paypal (2) pénzügyek (1) pizza (1) posta (2) privacy (1) pulyka (2) relic (1) rendőrség (1) reptér (3) repülés (7) rettenet (1) rizs (1) Róma (1) Romney (1) ronda (1) ruha (4) saab (7) sandy (1) social security (1) spam (1) starbucks (1) steve jobs (1) strand (1) support (3) számvetés (1) szégyen (1) szemüveg (1) szerelés (1) szerszám (1) szerviz (1) szoftver (2) szolgálati közlemény (4) szőnyegtisztítás (1) sztori (1) technika (40) tél (1) telenor (1) természet (3) tojás (1) tojásfestés (1) tömegközlekedés (1) túlzás (1) túra (1) t mobile (1) ügyintézés (3) ünnep (1) UPS (3) ups (4) usa (131) USPS (1) usps (1) utazás (22) valvoline (1) van halen (1) városnézés (2) vásárlás (4) vélemény (13) Velence (1) verizon (8) video (7) virgin mobile (1) vizsga (1) vonat (4) youtube (1) zene (3) zipcar (2) Címkefelhő

Linkblog

Nincs jogsid? Nem létezel.

2011.04.09. 05:32 Boston2

Igen, ebből már nagyon kezd elegem lenni. Nem azért nincs jogsim, mert nem akarom, hanem mert egyrészt bonyolult a megszerzése (el kell autóznom 30 mérföldet munkaidőben, levizsgáznom egy idegen nyelven olyan anyagból, ahol fogalmam sincs, valójában mit kell tudni belőle, hogy elég-e a közlekedési szabályokat tudnom, vagy ismernem kell-e pontosan, az a személy, aki 18 és 21 év között van, életében másodszor kapják gyorshajtáson, mennyi időre függesztik fel a jogsiját és mekkora összegért kapja majd vissza, mert a könyv felét ilyen és ehhez hasonló büntetési tételek felsorolása tölti ki, aztán ha sikerült, majd kapok egy ideiglenes jogsit, de ez még mindig nem az, ami kéne, mert be kell jelentkeznem egy vezetési tesztvizsgára is, ahová olyan autóval kell mennem, amin van karos kézifék, mert például a céges Fordon nincs, tehát az már nem volna jó, ha bérelt vagy kölcsönzött a kocsi, akkor hivatalos írásbeli igazolás kell a bérbeadótól vagy tulajdonostól, hogy hozzájárul a jármű használatához a vezetési teszten, kell vinnem magammal egy „szponzort”, aki elmúlt 21, van USA jogsija és egy éves vezetési gyakorlata, és semmi mást nem csinál, csak mögöttem ül), másrészt egyszerűen nem volt időm rá, annyi volt a munka.


Mivel a mobilinternet egy vacakabb, már közelíti a használhatatlan szintet, folyamatos Skype kapcsolatra alkalmatlan, úgy döntöttem, lenyelem a békát a 400 dolláros letéttel és veszek ezzel egy iPhone-t. Elautóztam a Legacy Place-ben levő Apple Store-ba és előadtam, mit szeretnék. A szakállas, túlkoros hippinek kinéző eladóval kb. negyed órán át beszélgettünk az előfizetési lehetőségekről, említettem, hogy „legal alien” vagyok itt és még nincs helyi jogsim, de van Social Security Numberem, meg levél a hivataltól, ami rajta van a címem, meg a céges fizetési szelvényem, amin rajta van a címem, és útlevelem, mint személyi azonosító, és előzőleg már érdeklődtem a Verizonnál és elfogadják ezeket, sőt, már el is indították a folyamatot, van egy ehhez tartozó tranzakciós kódom, mutattam is. Megtárgyalta a másik eladóval és azt mondták, semmi gond. Aztán mikor a gépbe vitte volna fel az adatokat, kérdezte, kártyával fizetek-e , mondtam, inkább cash, de lehet kártya is, de az magyar debit kártya, azt mondta, vissza kell mennie a managerhez megkérdezni, majd odajött egy fiatal suttyóval, aki hüllőszemekkel meredt rám, majd fagyos udvariassággal elkérte az útlevelem, és két másodperc múlva visszadta azzal, hogy csakis USA útlevelet fogadnak el, sajnálja, és otthagyott, mint eb a Szaharát. A hippi még egy kicsit szabadkozott, én meg mosolyogva álltam és keztdem úgy érezni magam, mint Michael Douglas az Összeomlásban, mikor nem kapott reggelit. Ez volt eddig a legmegalázóbb, legdurvábban kiakasztó helyzet, amit a külföldi származásom miatt kellett elviselnem.

 

De végül persze ezt is lenyeltem, pedig ez már egyértelműen diszkrimináció, hiszen:

1. A Verizon igazolta, hogy elfogadják az azonosító okmányomat, és az Apple csak az ő viszonteladójuk, nem hinném, hogy további feltételeket támaszthatna az ő szolgáltatásuk továbbértékesítésében, mert ne feledjük, ez nem az iPhone miatt van, hanem az előfizetés miatt, ráadásul azt a rohadt 400 dollárt is leperkálom és a folyamatot a vásárláshoz már el is indították, megvolt az azonosítószámom.
2. A magyar elektronikus útlevél a világ minden országában hivatalosan elfogadott személyazonosító okmány, minden normális országban, úgy értem, ahol nem bolti suttyók vagy telefoneladók döntenek ilyesmiről.
3. Mi van, ha mondjuk olyan külföldi vagyok, aki nem akar vagy nem tud levizsgázni itteni vezetésből? Mondjuk mert mozgássérült és fizikailag nem képes vezetni? Akkor az az ember nem létezik, mert nincs jogsija?

Micsoda elbaszott, ostoba, logikátlan rendszer az ilyen, ahol helyi jogosítvány kell ahhoz, hogy igazold magad, ahol nem fogadják el egy ország útlevelét, ahol a tébészámod jelenti az identitásodat és aki annak a birtokába jut, szinte bármit megtehet a nevedben?
Fuck you, Amerika! 

u.i. Istenem, olyan jólesett megnézni ezt a videót, háromszor egymás után! :)

u.i. 2: Nagyon kíváncsi lennék, mit szólna egy amerikai, ha egy magyar boltban csinálnák vele ugyanezt? Alighanem verni kezdené az asztalt, hogy " de én amerikai állampolgár vagyok!"

A bejegyzés trackback címe:

https://boston.blog.hu/api/trackback/id/tr782811202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orlov 2011.04.09. 05:56:55

Menj el masik boltba. Meg ha ki akarnak dobni, mond nekik, hogy vegulis azt a penzt el tudod kolteni mashol is. Vagy vegyel akkor egy Androidos telefont. V vegyel csak egy netes csomagot. Bar gondolom neked kell a telefon is. Vagy a cegnel nem segitenek? Valakinek a nevere megveszik a telefont es te hasznalod. Bar lehet az amcsik nem mennek bele ilyesmibe... :D
Ja megegy dolog, dumalni kell nekik, hogy miert kerte el az utlevelet, ha tudta, hogy csak USA utlevellel adnak, meg semmit nem kell kozolni veluk. Felesegem ilyen. Nem ad semmi plusz informaciot, mig nem kerdezik. mert ha tul sokat adsz meg elbizonytalanitja oket. Aztan ha nem karnak neki valamit megcsinalni akkor elkezd dumalni, hogy de miert nem, ezt mashol lehet, meg stb. En mondjuk itt el tudom mondani, de megcsinalni en sem tudom, ez embertol fugg :D
1bkent ezt nehezen tudom elkepzelni, hogy nem adnak, lehet csak az Applenel ilyen kocsogok.
Massachusettsben/Bostonban nem tudom mi a feltetele en Brooklynban csinaltam jogsit. Az irasbeli vizsga egy vicc volt. Valami 100 oldalas konyvet kellett olvasgatni. Van par dolog amit meg kell szokni (jobbra lehet kanyarodni pirosnal, ha nem tiltja tabla. Ez egyebkent NY cityben pont tiltott :D. Meg, hogy most akkor ha mindenkinek stoptablaja van akkor megallni, stb). 20 kerdes volt 3 tablas talan. 15 perc alatt vegeztem. Es itt elmentem egy autosiskolaba, vegig kellett ulni egy 3 oras oktatast. Ezen bemutattak filmeket, hogy milyen szornyuek a balesetek, meg ne versenyezz, meg ilyenek, az oktato mndott par szot. Aztan vettem vezetesi orakat v 5-6ot, csak hogy valaki aki itt oktato mondja, hogy mire kell figyelnem. Aztan mentem vizsgazni, sima liba volt.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.04.09. 07:01:12

Ne keseredj el!
En ugyanezt jatszottam vegig parszor kulfoldi barataimmal Magyarorszagon. Sokkal rosszabb volt. (Remelem, azota megvaltozott.)

Orlovnak igaza van: menj masik boltba, esetleg kerdezd meg az AT&T.

Az irasbeli tenyleg vicc, DE a buntetesi teteleket kerdezik. Mindig van iskolabuszos kerdes.

arpeen2 2011.04.09. 10:22:13

Nézz másik telefont. Nem hiszem el hogy 2011-ben az almán kívül nincs ami megfelelne az elvárásoknak. Vedd meg kártyafüggetlenül, oszt jónapot. Vagy Ebay vagy Amazon vagy akármi. A lehetőségek országában vagy. :)

arpeen2 2011.04.09. 10:23:50

Esetleg vedd meg használtan a vmelyik helyi boltból, vagy vmi telefonos portálról 2/3-ad vagy 1/2 áron.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.09. 14:27:50

A telefonban nem csak az iPhone lenne jó, most egy HTC Desire-t használok egy éve, de kipróbáltam az iPhone-t és tényleg határozottan jobb.
Az se mindegy, hogy rengeteg zenei app van rá, ami az Androidra nincs.
De a leglényegesebb érv, hogy az iPhone-ra sokkal kidolgozottabb és jobban működő a Skype, illetve van a Facetime is, míg az Androidos Skype egy silány, hibákkal teli, összegányolt vacak, folyamatos kapcsolattatrtásra alkalmatlan, 5 perc után elkezd a hang vartyogni és rendszeresen újra kell indítani.

Használtan nem szívesen vennék ilyen készüléket, mert ahhoz túl drága, hogy egy bizonytalan és nem teljes garanciával használjam. Mindenképpen megvettem volna a két év AppleCare-t is hozzá.

És ha már a számítógépben az Apple mellett tettem le a voksot, könnyebb dolgom lesz a szinkronizálással meg ilyesmivel, ha a telefon is az.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.09. 14:29:53

AMi a vizsgát illeti: azzal nincs különösebb gondom, ami a szabályokra vonatkozik, az alapvető különbségeket ismerem és tudom használni, (iskolabusz, kanyarodás, stb) amúgy meg 27 éve vezetek.

De az ilyen taxatív felsorolásokat, mint a büntetési tételek, soha nem tudtam megjegyezni. :(

legvarykyra 2011.04.09. 16:04:18

Ami a videót illeti, ne nézd meg többször, főleg reggeli előtt ne!

Ami a vizsgát illeti, vegyél vagy készíts bábokat - akár az eddig megivott borok parafadugóiból - és játssz el egy bíróságot, esküdtszékkel ilyesmi...
-Úgy látom, ön még csak most bújt ki az iskolapadból, és máris vezetni akar? S elfelejti, hogy az anyósülésen nem ülhet a csaja? Vagy az idősebb nőket szereti?
-Ühüm,bühüm, cellába vele, hány évvel kellett volna öregebb legyen anyósa? Ön 18, a szabály 21-et enged Ön mellett, 3 a különbség, na jó zárjuk be 3 hónapra, az 90 nap, micsoda mágikus szám....3*3 az 9...
-Na ja, és a másikat, bontott mustos palack volt a kocsiban, ejnye bejnye, igaz a palackban víz volt, s benne virág, kinek viheti szegény?
-Hát neki sok lenne a 3 hónap, addig a virág is elhervadna, legyen csak 48 óra, s még a kókadt rózsa is célba érhet....
Na valahogy így gondoltam :)

Ja, és az iphone - ne add fel! Gipszeld be kezed-lábad, vegyél fehér botot, akkor csak nem ragaszkodnak a jogsihoz!

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.09. 19:35:14

@legvarykyra: Ezen gurultam a nevetéstől :) Köszi :)

ninimimi 2011.04.09. 21:16:42

Egy kicsit szeretném megvédeni Amerikát, innen Budapestről. Szeretnék neked egy olyan összefüggést megemlíteni, amire gondolva talán még ott is jobban megbékélsz az esettel.
Több, mint 10 évvel ezelőtt, úgy 1999. táján egy üzleti partnerem, aki hosszabb időt töltött Magyarországon, visszautazott hazájába, az USA-ba. Miután elment, akkor jutott eszembe, hogy a szinte rokoni szintű kapcsolat hátránya volt a szokásos adatcsere elmaradása, így az amerikai mobilszámát elfelejtettem tőle elkérni. (A magyart ugye tudtam, de minek.)

Se gond, fölmentem a Netre és annak ellenére, hogy otthoni (nem céges) címéből csak a város nevét ismertem, három perc alatt a következőket tudtam meg róla: mobil és otthoni vezetékes telefonszáma, személyes e-mail címe, születési dátuma (!)- rögtön hasznát vettem, mert gratulálni kellett neki 1 héten belül -, lakcíme. Hozzátartozik, hogy ritka neve van, az egész USA-ban kettőt talált a kereső. Akkor, 1999-ben.

Mert jött 911...

Pár évvel később, amikor a - balga módon, "úgyis megvan a Neten alapon", föl nem jegyzett - otthoni címére lett volna szükségem, akkor már nem találtam. Sem azt, sem a telefonszámait. Sem neki, sem a másik, azonos nevűnek.

Szerintem Amerika a legnyitottabb, leggyanútlanabb országa volt a Földnek a külföldiek irányában, 2001. szeptemberéig. Csak VOLT! S hogy ez ma már nem így van, ezt én a magam részéről megértem. Nem ők tehetnek róla még akkor sem, ha nekünk ez már nem annyira kellemes. Le kell nyelnünk ezt a békát! Sajnos nem ugyanazon a Földön élünk, ahol 2011. szeptembere előtt, és Amerika sem ugyanaz már, hanem sokkal gyanakvóbb velünk szemben. Szóval én szomorúan, de megértem a kígyószemű manager-t, meg a rendszert is, amelyik ma már tolerálja a viselkedését.
Sajnos.
Mielőtt azonban túlzottan szomorkodnánk ezen, inkább örüljünk annak, ami megmaradt korunk előnyeiből! Még jobban vigyázzunk arra, ami megmaradt még a XXI. századból! Vigyázzunk, mert túl sokan akarják visszarángatni az emberi civilizáció szemléletét 1-2 ezer évvel korábbi szintre, amikor például egy könyv elégetése elegendő indok ezrek megölésére! (Amihez képest az I. és a II. Világháború, Sztálin vagy Hitler gyilkolási technológiája eltörpül.)
Nagyon figyeljünk rájuk, miközben Amerikára prüszkölünk!

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.09. 21:49:10

@ninimimi: Nem akarok nagyon belemenni itt ennek a boncolgatásába, de azért azt megjegyzem, hogy a 9/11-nek azért komoly előzményei voltak, és nem pusztán néhány elvetemült fanatikus agyréme okozta.
Már előtte hosszú évekkel az USA külpolitikája, főleg a Közel-Kelet és Afganisztán kezelésésvel szerintem saját maga alatt vágta a fát (kezdve a mudzsahedek kiképzésével és felfegyverzésével a szovjetek ellen - a szakállas mumus akkor még jó haver volt és fegyvertárs), és mindenképpen jelentős szerepet játszott abban, hogy az a terrorakció megtörtént.

Ráadásul az adott helyzetben szerintem nem erről a biztonsági bizalmatlanságról van szó. Ha a Homeland Security beengedett, ha az átvilágításon nem lettem gyanús, ha a szolgáltató maga elfogadja az útlevelet, mi a fenét akar tőlem egy Apple store manager?

arpeen2 2011.04.10. 09:37:37

Az otthoni (szakadozó) mobilnetről jutott eszembe, vezetékes net nincs elérhető az utcában, ahol laksz ?

quimba 2011.04.10. 13:15:44

Kedves Boston2,próbáld némi empátiával nézni a hüllőszemű managert.Ismerve az amerikai oktatást,szegény feje azt se tudta,mi az,hogy Hungary,képzelhette Dél-Amerikába,Közel-Keletre,bárhová a világon,csak Európába nem.Amikor Szerbiát bombázták,az átlag amerikai azt se tudta,hol van,de nem is érdekelte.Szerintem egyszerűen nem tudott mit kezdeni vele,csak nem merte bevallani,főleg a túlkoros "hippi " előtt nem ,akinek mégis csak felettese volt.
Én a helyedben kértem volna a főnökét.Mert főnöke ott mindenkinek van.
Ne szomorkodj!

Robiman 2011.04.10. 13:56:41

"Ha a Homeland Security beengedett..." Nem is mondta itt senki, ha jól látom, hogy logikus, ami történt. Hibásan működött az eladási szisztéma szerintem is, de a védelmi rendszer nem, ezért írthatta úgy ninimi, hogy ma már "tolerálja" ezt az illogikus viselkedést a rendszer, ami kellemetlen változás számunkra.

"9/11 komoly előzményei"-hez pedig akkor meg kell említeni egy-két dolgot, ha már így fogalmaztál, akkor is ha nem akarsz részletekbe menni. Afganisztán és a szakállas ember helyét az USA külpolitikájában alapvetően egy kommunista világdiktatúra fenyegetése határozta meg 1990.
előtt. Azé a világdiktatúráé, amelyik négy évtizeden át rongálta, rombolta a mi hazánkat is, és aminek következményeit 20 év alatt se hevertük ki és még ki tudja, meddig nem fogjuk.
Hála az USA-nak és történelmi nagyságú elnökének, Ronald Reagennek, (és a szerencsénkre normális Gorbacsovnak) 1990-ben megbukott a kommunista világdiktatúra, leomlott a népeket börtönbe záró berlini fal és vasfüggöny, egy évre rá kiment a hazánkat leigázó hadsereg és megszűnt a Szovjetunió. Mindez a mai napi sem következett volna be
- főleg atomháború nélkül nem -, ha nincs az USA és annak józan külpolitikája. Bármennyire is szokatlan mondatok ezek a posztbolsevik médiához szokott fülünknek. Bármennyire is természetesnek tűnik, hogy Magyarországon ma demokratikus, szabad államunk van -, ez sehol, semmikor nem volt garantált számunkra, hogy így legyen.

Simán élhetnénk a mai napig is a legsötétebb, a késői kádárizmusnál jóval kegyetlenebb, gyilkos diktatúrában. Ugyan mi más akadályozhatta volna meg ebben a szovjet világdiktatúrát, mint egy reageni határozottságú USA. Akkor, amikor mint láthatjuk, egy kubai kommunista diktátor már közel 60 éve tarthatja
a legsötétebb elnyomásban népét. Az észak-korei tragédiáról nem is beszélve, ahol ma is százezrek halnak éhen, vagy halnak kínhalált a kommunista vallatók kínzókamráiban, miközben a déli demokráciában ugyanannak a népnek a másik fele - illetve ma már kétharmada, miután az északi sajnos egyharmadra "fogyott" - Nyugat-Európát meghaladó életszínvonalon él!

Tehát amikor az USA a szakállas emberrel szövetkezett az akkor éppen Afganisztánt leigázó bolsevik világdiktatúrával szemben, akkor azt éppenhogy értünk IS tette, úgyhogy ezt 9/11 előzményei közt, mint annak "jogosságát" bármilyen szinten alátámasztó előzményt emlegetni, az... hogy is mondjam, nem túl ízléses...
Nem téged okollak ezért. "Csupán" rémségesen elkeserít látnom, hogy a bolsevik, zsigeriben USA-ellenes propaganda hogyan képes hatni még az olyan értelmes emberekre is, mint te. Ilyenkor érzem igazán kilátástalannak Magyarország helyzetét. Mert ugyanis a sunyi, gonosz, a mai napig ártalmas bolsevik propaganda
nélkül nekünk ma nem erről, nem az USA rendszerválátsunkban betöltött szerepéről - normális körülmények közt evidenciákról - kellene eszmét cserélnünk veled és ninimimivel. Hanem sok minden másról, ami előre vihetni a magyar szemléletet, gondokodást, mindennapi gyakorlatot. Az ottani demokrácia működésének jellegeréről,
eredményességéről és hazai átvételének lehetőségeiről, meg ilyenekről. Helyette 9/11 előzményeiről társalgunk olyan kényszerpályán, amit kommunista propagandisták jeöltek ki a mi hazánkban, természetesen a saját érdekükben. Nehogy "túl hamar" ki tudjon nálunk alakulni egy valóban demokratikus, szabadon működő,
normális ország, amelyikben nekik már alig lesz szerepük.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.10. 15:10:05

@Robiman: Épp az ilyen jellegű politikai viták elkerülése miatt nem igazán örültem a téma ilyen kiterjesztésének.
Nem tudok egyetérteni, az USA szerepe ezekben a dolgokban szerintem ellentmondásos, először is, nem az elnyomott országok érdekében tették, amit tettek, hanem a saját szuperhatalmi hegemóniájuk monopolhelyzetbe hozásáért és az ellenségük térdre kényszerítésért, az, hogy közben a volt szovjet érdekszféra demokratizálódhatott, melléktermék volt.
Ennek ellenére nyilván nélkülük nem jöhetett volna létre, csakhogy akárhogy is nézzük, elszámolták magukat.
És ha csak azt vesszül, hogy a második iraki háború és megszállás azóta már egyértelműen kiderült, hogy hamis indokkal (nem létező tömegpusztító fegyverek) történt...
Sajnos nem hiszek a nagy szólamokban, se egyik, se másik oldalról.
Azt pedig különösen utálom, mikor megpróbálnak betuszkolni valamilyen szekértáborba vagy valami félrevezetett, gondolkodni nem tudó tömegbe.
Elég sok helyen jártam életemben, 33 országban dolgoztam és nyitott szemmel jártam, nem hinném, hogy ne lehetne saját véleményem.
Nem mellesleg a világ számtalan, kommunizmustól nem fertőzött táján is sokan hasonlóan gondolják.

orlov 2011.04.10. 15:51:14

@Boston2: Vigyázz, mert jön majd a fekete autó, ha ilyeneket írsz :D
Van véleményem, de inkább nem írok semmit, legyen ez a blog egy Amerikában 2 évig dolgozó magyar tapasztalatainak blogja (:

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.10. 15:52:11

Még valami: az itteni "demokráciaexport" minimum következetlen. Számos hely akad, ahol durván sértik az emberi jogokat vagy diktátorkodnak, vagy öldösik az embereket.
Hogy hol avatkozik be a nemes szólamok nevében, pusztán attól függ, mennyire része a gazdasági-politikai érdekszférájának.
Ez persze következetlenség, ha általános érvényű erkölcsi alapelvekre hivatkozva történik, nem pedig az igazság feltárásával arra az egyszerű tényre, hogy van ott valami, amit szeretnének az ellenőrzésük alá vonni, ami persze már nem hangzana annyira jól.
Ez valahol teljesen érthető is, mert nyilván elsősorban azzal törődnek, ami nekik jó, nem azzal, ami másoknak, ezzel minden ország így van.
Csakhogy, mivel jelenleg nekik van egyedül módjuk arra, hogy máshol hatékonyan beavatkozzanak ("power projection"), a felelősségük is nagy és minden lépésük olyan folyamatokat indíthat el, ami többek között terrorakciók kiváltó okai is lehetnek, melyek részben rájuk, részben másokra ütnek vissza...

orlov 2011.04.10. 15:53:36

@Boston2: Én egyébként azt gondoltam a telefon csak azért kéne, hogy legyen egy modemed és a gépen használnád a Skype-ot. Szerintem hívd fel a Verizont, hogy ez hogyan, hogy ők rábólintottak egy Apple nyikhaj meg ugyanazokra a papírokra nemet mond.

orlov 2011.04.10. 15:56:17

@Boston2: nyomod itt a poszt-bolsevik rizsát' :D

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.10. 16:04:22

@orlov: Hát, remélem, azért itt a demokrácia és szabadság hazájában egyet nem érteni szabad, még ha külföldi is vagyok. :)
Tiszta szívemből elítélem az ikertornyok lerombolását és együttérzek az amerikaiakkal ebben a tragédiában.
De úgy gondolom, helyesen teszik, ha megpróbálják önkritikusan és elfogultságtól mentesen feltárni, mennyiben lehettek a saját politikájukban elkövetett hibák a kiváltó okok közt.

quimba 2011.04.10. 16:12:22

Nagyon sajnálom,hogy átment a dolog politikába. Eddig az volt jó,hogy nem volt benne politika,csak egy frissen USÁ-ban dolgozó ember csetlés-botlásai ,tapasztalatszerzése,véleménye stb.Ne hagyd magad provokálni!

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.10. 16:15:51

@orlov: Nem egészen, mert a tethering korlátozott, jó lenne, ha a telefonnal magában is tudnék jól Skype-olni.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.10. 16:22:09

@quimba: Nem provokáció, szerintem meg lehet beszélni a dolgokat, csak nem kellene elfogultnak lenni.

orlov 2011.04.10. 16:39:00

@Boston2: Bankszámlát nyiss minél előbb (;

orlov 2011.04.10. 16:46:55

@Boston2: akkor jó :D Lesz arról is bejegyzés? Ha nem megkérdezhetem, hogy melyik bankot választottad végülis?

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.10. 16:48:36

Lesz bejegyzés, egyébként nem tudom, jól választottam-e, mert amolyan hirtelen "na, elég a tökölésből" döntés volt. Citizens Bank.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.04.10. 17:16:21

Kedves Quimba, nem szomorkodom, inkább kicsit bosszús és felháborodott voltam. Majd valahogy megoldom, ahogy eddig is mindent, csak mindig frusztrál, ha beleütközöm abba, ha egy rendszer amolyan Prokrusztész-ágy.

Egyébként tényleg nem egyszer kérdezték, hogy merre is van Hungary, de valljuk be, egy ekkora országnál, mint Amerika, ahol igazából nincsenek annyira kitéve a nemzetközi helyzet változásainak, mint egy kis európai ország, talán érthető is, hogy nem is igazán törődnek vele.
Én se tudnám felsorolni az összes amerikai államot, elhelyezni a térképen meg végképp nem...
süti beállítások módosítása